Академия за младежко участие – Даниел Джинсов

Споделете

Share on facebook

Днес ще ви срещнем с Даниел Джинсов- председател на Младежко сдружение за развитие на Балканите и организатор на Академията. Какво има да ви разкаже той за проекта, прочетете в първото интервю от поредицата, в която ще ви запознаем със замесените в Академия за младежко участие.

Как реши да се включиш в младежкия сектор и как поддържаш мотивацията си да развиваш младежите в България?

“Беше ми много скучно в университета и реших, че трябва да се направи нещо. Така с колеги от курса учредихме клон в Пловдив на СМПБ 4-ти Април. В последствие се запознах с Национален младежки форум – National youth forum Bulgaria и срещнах съмишленици, с които да работим за промяната.Мотивацията си поддържам с вяра и силно желание за по-добър свят. Знам, че можем да го постигнем, с малки стъпки, с много усилия и упоритост и най-вече с работа на терен на местно ниво. Най-силно ме зареждат младежи, в които виждам тази искра, която е била в мен и ме е довела до тук. Такива, които искат, вярват и действат.”

Как се роди идеята за Академията за младежко участие и какви цели си поставяте с реализирането на проекта?

“Идеята се роди от нуждата и проблемите, които виждаме. В България едва 3 % от младите хора се интересуват от политика. Има десетки причини за това, но по-важни са последствията, а те до някаква степен се виждат ярко в последните 2 години. Няма как да очакваме по-добро бъдеще за страната ни, ако не включваме младите хора в обществения и политически живот и не подготвяме бъдещите лидери/политици.

“Академия за младежко участие”

цели да повиши гражданската осъзнатост на 60 младежи от цялата страна на възраст между 15 и 25 години и да подкрепи активното им участие в демократичния живот на общините и общностите, към които принадлежат.

Какво е за теб демокрацията и как младежта може да допринесе за развитието ѝ у нас?

“Демокрацията е едно обещание за свобода, равенство и зачитане на правата. Казвам обещание, защото за да се изпълни то ние (гражданите) трябва да сме активна част. В противен случай нямаме истинска демокрация, а само обещание. В България за съжаление демокрацията си е само обещание и това е видно от последните избори – мнозинството не участва, което прави настоящите „избрани“ нелигитимни, а те ще ни разказват своята история за по-светлото бъдеще и ще ни обещават… Младежта може да допринесе като бъде активна и не дава свобода на действие на нелигитимно избрани представители да обещават каквото си искат. Да бъдат критични, да могат да различат твърдение от факт, да са чувствителни към лъжата и неправдата и да отстояват своята позиция и мнение аргументирано, да са проактивни в разрешаването на обществени проблеми. За да се случи това обаче, ние (възрастните) трябва да ги научим и да им дадем възможност да участват – да ги овластим.”

Разкажи ни как ще протече Академията, върху развитието на кои умения ще наблегнете по време на обученията?

“Академията ще включва две обучения, една симулация на Народно събрание, онлайн фази между тях с няколко уебинара, като накрая ще завършим с провеждане на различни събития и инициативи организирани от самите младежи с нашето менторство. Всичко това е по-подробно описано в събитието ни във Фейсбук и информацията за проекта.По отношение на уменията, бих казал работа в екип, дебатиране, публично говорене, провеждане на проучване за анализ на нужди, изготвяне на политически документ, организиране на събития, целеполагане, изготвяне на план за действие, комуникация с институции и много други. Като цяло програмата ще е така структурирана, че участниците да имат възможност да учат и експериментират наученото, да го прилагат на практика и да рефлектират върху резултатите. Освен всичко това, за нас важен акцент ще бъде и личностното развитие, тъй като вярваме, че няма как да имама истински лидери, ако те не са наясно със себе си, своите желания, своите силни и слаби страни.”

Какво очакваш да се промени след приключването на проекта?

“Очаквам да докажем, че промяната е възможна и да имаме модел, който работи за това. Важен фокус за нас е измерването на постигнатите резултати, за да може в последствие да надградим Академията и да я направим още по-добра и въздействаща. А промяната – тя е процес, тъй че съм наясно, че няма да разрешим проблемите в обществото ни с една Академия, но ще разпалим пламъчета, които да са носители на позитивна промяна в общностите по места.”

Какво ще посъветваш тези, които се чудят дали Академията е подходяща за тях?

“Да не се чудят, а да „скачат“. Ние не израстваме с чудене, а с действие и излизане извън зоната ни на комфорт. Така че се провокирайте и елате да преживеете това, което сме подготвили “

Ако ти си между 15 и 25 години и искаш да направиш промяна, както в своя град, така и в държавата, Академията за младежко участие е мястото, където ще се научиш как да си граждански активен. Очакваме те, за да развием заедно младежкия сектор с едни от най- добрите експерти в тази сфера! Кандидатствай тук: https://forms.gle/su1fXt3xcZKfF6t58

Краен срок- 20 април

#АкадемияМладежкоУчастие #ParticipationMatters #МладежкаРабота #YouthWorkMatters #МСМРБ #НМФ #ТиМожеш #ErasmusPlus #Еразъм #ЦРЧР

Всички