Академия за младежко участие – “Моето място в демокрацията”

Споделете

Share on facebook

Дълга поредица от почивни дни, първи пролетни следобеди на слънце и зеленина. Централен Балкан тъне в цвят и свежест. Ако в този момент бяхте журналист с фотоапарат в село Гергини, габровско, обективът ви щеше да улови 60 младежи, спорещи оживено… с Конституцията на Р България в ръка. Да, това не е характерна гледка, но и да, възможно и нужно е да се случва. За това е и нашия разказ днес.

Щастливи сме да споделим за началото на един дългоочакван и дългосрочен проект на Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите в партньорство с Национален младежки форум. „Академия за младежко участие“ стартира на 2 май 2023 година с първото си обучение – „Моето място в демокрацията“, което събра 60 младежи между 15 и 25 години от цялата страна. Целта на обучението беше да въведе участниците в контекста на проекта, а именно как младите хора могат да влияят качествено на средата около себе си и да се включват в обществените процеси адекватно и съзидателно.
Програмата на обучението бе интензивна и участниците преминаха през различни симулации, лекции, дебати, екипни предизвикателства, провокации и дискусии. Екипът обучители в състав Даниел Джинсов, Лета Панайотова (МСМРБ),  Розалина Недкова, Алек Йорданов и Виктор Тенев (Звено обучители към НМФ) се погрижи участниците да преминат през наситената програма успешно и качествено, осигурявайки баланс между лекционна и практическа част.

Благодарим на гост-лекторите ни, които (както и очаквахме) представиха на пръв поглед суховати теми като основи на демокрацията, политически течения и елементи на представителство по атрактивен и достъпен за участниците начин. Успяхме да разгледаме в дълбочина ключови за обществото ни въпроси с:

гл. ас. д-р Георги Проданов

Гл. ас. д-р Георги Проданов – преподавател по политически науки в Нов Български университет – който ни разказа за ценностите и философията на демокрацията, след което ни преведе през съвременните принципи и елементи на тази форма на управление. Основен приоритет на Академия за младежко участие е да засегне темата за отстояването на демокрацията и насищането й с гражданска енергия, като основен неин двигател. Младежите имаха възможнст да се ориентират в политическия спектър, да открият приликите и разликите между различните политически течения, да видят какво стои зад различни политики и предложения за политики, на които те самите са обект. Тази на пръв поглед заплетена теория се превърна във вълнуваща и провокативна за участниците тема, която сме сигурни, че ще се разгърне в следващия етап на Академията, а именно Симулацията на Народно събрание, която предстои есента. Подготовка и мотивация за това беше и искреният и вълнуващ разговор с Илина Мутафчиева – народен представител в 48-мо и 49-то Народно събрание.

Илина Мутафчиева

Г-жа Мутафчиева разказа на младежите своя личен път до заеманата днес позиция, като засегна темите за отговорността, която представителството носи и реалните казуси, които един депутат разрешава ежедневно. Младежите имаха възможност да зададат своите въпроси, свързани с работата на Парламента, с взаимодействието между държавна власт и граждански сектор, с процедурите, които подмогат (а както разбрахме и често спират) работата на тази ключова институция.

Атанас Г. Радев

В следващите дни, навлизането в темите на политиката продължи с лекция на Атанас Радев – политолог и заместник-председател на Национален младежки форум. От него участниците разбраха как си взаимодействат законодателната, изпълнителната и съдебната власт и защо е така важно за демокрацията те да останат независими една от друга. В тази оживена дискусия се засегнаха и темите за мястото на обществото в правенето на политики, както и как ние като граждани можем да взаимодействаме с отделните власти. По този начин влязохме в разговор, който тепърва ще бъде развиван в Академия за младежко участие, а именно какви са формите на гражданско участие и как младежите да ги използват качествено, за да влияят положително на реалността около себе си.

След всяка лекция и дискусия младежите преживяваха на практика това, което са чули, участвайки в симулации, провеждайки реални дебати по значими за тях самите и за обществото ни теми. В атмосфера на подкрепа, разбиране, свобода и споделена отговорност, участниците видяха себе си като основни играчи в обществения процес, а не само като потърпевши от система, която често забравя за своите млади хора.

Обучение „Моето място в демокрацията“ завърши с много намерени отговори, но и с още повече нови въпроси. Обръщайки поглед напред към втория компонент на прокета, а именно симулацията на Народно събрание, сме сигурни, че ни очаква едно вълнуващо приключение, силни емоции и хъс за промяна. А до тогава ще се потопим в сериозна онлайн подготовка, за да можем да се явим в парламента с повече от необходимото за един качествен процес на взимане на решения – знания за средата и законите, умения за комуникация и търсене на решения и нагласата, че заедно можем повече. Ако желаете да следите развитието на Академия за младежко участие, последвайте страниците на Младежко сдружение за мир и развитие на Блаканите и Национален младежки форум.

“Академия за младежко участие” е проект финансиран от програма Еразъм + на Европейската комисия.

Всички