Академия за младежко участие – Мирослав Цеков

Споделете

Share on facebook

Днес ви представяме Мирослав Цеков- председател на Национален младежки форум, които са съорганизатори на Академията за младежко участие. Каква е неговата картина за младежкия сектор в България можете да прочетете във второто интервю от поредицата, в която ви запознаваме с организаторите на проекта.

  • Как реши да се включиш в младежкия сектор и как поддържаш мотивацията си да развиваш младежите в България?

Включването ми в младежкия сектор стана напълно естествено. Още в училищните си години се занимавах с ученическо самоуправление като част от УС в училището ми и впоследствие в Софийски ученически съвет. Постепенно попаднах на събития и обучения на Национален младежки форум, през 2017 година станах част от работната група „Гражданска активност“ към организацията, а през 2018 главен секретар и така докато през 2021 г. бях избран за председател.

От самото начало, до ден днешен мотивацията ми се запазва при срещи с добрите примери – организации и младежи, които успяват да разпалват искрата на младежкия активизъм независимо от трудните условия в които се намират. Ако те не се отказват, аз със сигурност нямам правото да го направя.

  • Каква промяна виждаш в сектора през последните години?

За съжаление през последните години младежкият сектор от една страна се сви значително, от друга претърпя и сериозни промени – много по-малка е мотивацията на младежите да създават свои организации (предимно заради липсата на стимули за това) и те много по-често разчитат на ситуационни и реактивни форми на участие и организиране.

  • Какви са основните цели на НМФ и какви са трудностите, които срещате?

НМФ се застъпва за ефективното младежко овластяване и качествено младежко участие в обществено-политическите процеси на местно, национално и регионално ниво. Стараем се да бъдем партньор и когато е необходимо коректив на институциите за да подобряваме политиките за младите хора в страната и условията в който работят младежките организации.

Основната трудност е липсата на постоянство и предвидимост в младежката политика през годините. За съжаление нямаме изградено разбиране за важността на младежката политика като общество и това се вижда много ясно в определени ситуации в последните години.

  • На какво ниво е диалогът между младите хора и институциите и как младежите могат да защитят идеите и интересите си пред властимащите?

Мотото на Национален младежки форум е „Време е младите да вземат думата“, а често през годините назад допълваме, че е важно да има какво да кажат. Това е така, защото пълноценният диалог с властимащите зависи от това дали и едните и другите имат правилните умения и компетентности.

Именно това е целта ни с „Академията за младежка участие“ – да дадем на младежите, които се включат необходимите знания и умения за да защитят ефективно своите интереси и идеи, когато седнат на една маса с институциите, независимо на какво ниво. Те ще се научат как да създават и впоследствие представят и защитават свои кампании и инициативи.

  • Как очакваш проектът да допринесе за активизирането на младежката общност в страната?

Дългосрочната ни цел е проектът да създаде една сериозна група от активни младежи, с които както ние като младежки организации, така и институциите да могат да си партнират. Младежи, които забелязват проблемите около себе си и знаят какво да направят за да инициират тяхното решаване.

Другата ни цел е свързана с това да покажем как може един млад човек да стигне до масата за вземането на решения, как да се подготви за този момент и да го използва максимално добре.

  • Какво ще посъветваш тези, които се чудят дали Академията е подходяща за тях?

Ще им задам въпрос:
Има ли нещо в училището, университета, града ви, което не ви харесва и искате да промените?

Ако отговорът е да, академията е за вас.

Смятате ли, че младите хора са мързеливи, претенциозни и прекалено разглезени?

Ако отговорът е не, академията е за вас.

АкАко ти си между 15 и 25 години и искаш да направиш промяна, както в своя град, така и в държавата, Академията за младежко участие е мястото, където ще се научиш как да си граждански активен. Очакваме те, за да развием заедно младежкия сектор с едни от най- добрите експерти в тази сфера! Кандидатствай тук: https://forms.gle/su1fXt3xcZKfF6t58

Краен срок- 20 април

Всички